Cursus code: EA03

Afstand en nabijheid is een thema dat in de praktijk van iedere hulpverlener in de eerste lijns gezondheidszorg speelt. Ieder moment. Enerzijds in fysieke zin: hoe beweeg ik in de (intieme) ruimte van de patiënt en mijzelf. En anderzijds relationeel en gevoelsmatig: hoezeer laat ik een patiënt nabij of weet ik op mijn beurt een patiënt te raken of te ‘zien’.

Wanneer je luistert of kijkt naar een patiënt speelt dit thema en als je een patiënt aanraakt wordt dit thema uitvergroot. Geen enkele andere zintuig is zo direct gekoppeld aan gevoelens van in eerste instantie behagen of onbehagen. En bij aanraking is bovendien de directe relatie er altijd: wanneer je een patiënt aanraakt, word je tegelijkertijd ook zelf aangeraakt. En vice versa. Er is een onmiddellijke wederzijdse beïnvloeding: actie en reactie gaan in elkaar over. Met je aanraking doe je dus niet alleen informatie op of voer je een handeling uit, je communiceert heel direct, je beïnvloedt de relatie en het ‘object’ van onderzoek en je roept gevoelens op. Al denk je aan de buitenkant te blijven: thema’s als afstand en nabijheid maar ook seksualiteit spelen altijd in meer of mindere mate een rol.

Met inzicht in hoe deze fenomenen werken en met de ontwikkeling van de kwaliteit van je aanraking kan je enorm veel relatie opbouwen. En het is opvallend hoe de ontwikkeling van je tast, als zintuigelijke vermogen, je als hulpverlener ook het vermogen biedt om in overdrachtelijke zin te variëren in afstand en nabijheid met je patiënt .

In deze workshop gaan we samen met experts op dit terrein kijken hoe dat er uit ziet, waar de grenzen liggen van uw vermogen te variëren in afstand en nabijheid en hoe u beter kunt ervaren en herkennen hoe uw verschillende soorten patiënten daarmee omgaan.

Deze workshop is bedoeld voor iedere hulpverlener in de eerstelijn die vragen geeft zoals:

  • Hoe nabij of afstandelijk ben ik?
  • Hoe varieer ik daarin?
  • Is wat ik doe te weinig of teveel van het goede?
  • Wat communiceer ik non verbaal en met mijn specifieke manier van aanraken?
  • Hoe stel ik patienten meer op hun gemak?
  • Wat laat ik toe aan gevoelens over de patient?

Het is een zeer praktische worksop, waar eigen vragen voortdurend worden afgewisseld door korte oefeningen. Deze introductie duurt 2 dagdelen. Locatie en programma in overleg

Deze cursus wordt gegeven door Arjen Jansen, trainer op haptonomische basis. Hij heeft veel ervaring in het inzetten van zijn verstand van gevoel bij organisaties, met name in de Zorg.

Meer informatie?

U kunt telefonisch meer informatie opvragen of via het contactformulier op deze website.

Naar contactformulier